Pampeliška - smetanka

7. květen 2012 | 23.42 |

No řekněte, kdo by neznal pampelišku, pampelici, prostě smetanku lékařskou ?  Když kvete na lukách to se mi líbí, ten žluťoučký koberec květů, to je taková krása ! Ale v zahrádkách vítaná není, tam se dokáže snadno rozplevelit, pokud jí to dovolíme. Ale jistě víte, že je to léčivá rostlina. List, kořen i květy se dají různě využít a obsahují kromě vitamínů také hodně minerálních látek.  Z moudré knihy nechci nic opisovat dopodrobna, ale z květů med můžu doporučit. Je to fakt mňamka !

bude pampeliškový med

Stačí zajít na louku plnou pampelišek, ohnout hřbet k zemi a pak už jen květy bez stopek trhat.louka za bunkrerm

za Mníškem

A luka jsou štědrá, to mi věřte!  Chcete to vyzkoušet a med si uvařit? Tak tady je  osvědčený recept:

Zhruba dvě plné dvouhrstě rozkvetlých pampelic ale bez stopek, 1,5 litrů vody, 2 citrony a 1,5 kg cukru kristalu.

Květy lehce opláchneme, zalijeme vroucí vodou a necháme do druhého dne stát. Pak scedíme přes plátýnko a květy ještě dobře vymačkáme, do tekutiny přidáme šťávu z citronů a cukr. Za občasného míchání svaříme do zhoustnutí. Ještě horké nalijeme do skleniček, uzavřeme a není už třeba  sterilovat. Med z pampelic je moc dobrý na chleba s máslem nebo do čaje při nachlazení.

Zpět na hlavní stranu blogu

Komentáře

RE: Pampeliška - smetanka inenaso 08. 05. 2012 - 05:41
RE: Pampeliška - smetanka jarmila 08. 05. 2012 - 13:45
RE: Pampeliška - smetanka tales 08. 05. 2012 - 15:14
RE: Pampeliška - smetanka newold®blbne.cz 09. 05. 2012 - 10:46